Навършват се четири години от смъртта на Кичка Савова

This image has an empty alt attribute; its file name is d09fd180d0b5d0b4-d0bcd0b8d0bad180d0bed184d0bed0bdd0b0e280932012.jpg

“ За да те има и след теб дори…“

През 2014 година в своя предговор към подготвената за печат втора книга на Кичка Савова изтъкнатият наш композитор и  фолклорист Михаил Букурещлиев написа:“

 „Спомените не избледняват, макар и останали назад във времето.

Тези думи са актуални и сега, когато отбелязваме четвъртата  годишнина от смъртта на Кичка Савова. По-нататък Михаил Букурещлиев подчертава много характерното за певицата уникално пресътворяване на наследените от нашия фолклор песни.

През изминалите четири години името на Кичка Савова, както и нейните песни присъстваха в националния ефир. Фолклорният фестивал “ С песните на Кичка Савова“ се превърна от национален в международен. Под ръководството на Дарина Славова, любимата ученичка на певицата и с подкрепата на фондация „Кичка Савова“ се проведе първият по рода си в България  Майсторски клас „С песните на Кичка Савова“, чиято цел е популяризирането на песенното творчество на тракийската певица. Незавършените й проекти се осъществяват с активното участие на нейните ученици, на самодейци и почитатели, винаги подпомагани от фондация „Кичка Савова“.

Онова, към което неизменно се стреми всеки творец, за Кичка Савова стана реалност. То продължава във времето и побеждава смъртта. Изпълват се думите от стихотворението „Посвещение“ на поета Веселин Ханчев, живял и творил в града, в който живя и твори тракийската певица.

За да останеш, за да си потребен,
за да те има и след теб дори,
ти всяка вещ и образ покрай тебе
открий отново и пресътвори.

Пресътворените от Кичка Савова  български народни песни вече живеят свой нов живот в изпълненията на младите певчески дарования и прекрачват границите на България. Ето защо ние, нейните потомци, вярваме, че нейното певческо творчество ще се предава от поколение на  поколение  и ще пребъдва.

Участниците в Майсторски клас „С песните на Кичка Савова“ 2021Честваме четвъртата година от преминаването на народната певица Кичка Савова в друго измерение. Честваме нейната победа над забравата.

About jeynan

Lexicographer, Translator, Modern Greek Teacher
Публикувано на Българска народна музика. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s