Следване на мечтите – Фолклорна работилница – Пловдив, 2021

Преди по-малко от месец се проведе Десетото юбилейно издание на МФФ „С песните на Кичка Савова“, на което за пръв път беше присъдена специалната награда на Фондация „Кичка Савова“ . Както вече обявихме в предишната публикация, тази награда е своеобразен семинар-обучение в три модула, през време на който наградените участници се запознават с живота и творчеството на тракийската народна певица Кичка Савова и провеждат обучение мастър клас под ръководството на Дарина Славчева, фолклорна певица, солист в ФА „Тракия“, преподавател по фолклорно пеене в Национална музикална академия „Панчо Владигеров“ в София и професионалисти музиканти (Дамян Йорданов – кавал, Димчо Енчев – гайда и Борислав Згуровски – акордеон) и корепетитори.


На 21 август 2021 г. ФА „Тракия“ приюти трепетите и вълненията на осем млади изпълнители, лауреати на специалната награда. Ето имената им и песента от репертоара на Кичка Савова, която те научиха през втория модул от „работилницата“.

Памела Петкова, Сливен – Бре любете се, лъжете
Ана и Александрина Проданови, НЧ „Христо Ботев“-1928, с. Венец, Община Карнобат – Йовке ле, узунджовке ле
Ралица Коларова, Нова Загора – Прочул се Стоян хайдутин
Марина-Неш Попова, Раднево – На морава юнаци седяха
Никол Узунова, Свиленград – Слънцето на захождане
Натали Грозева и Веселина Христова, Свиленград – Керо, моме Керо

След емоционалното приветствие на Дарина Славова и представянето на наградените участници, както и поздравлението от Ваня Монева, дългогодишен хоров диригент и музикален продуцент, член на журито на Десетия юбилеен фестивал „С песните на Кичка Савова“ , последва гала концертът на младите таланти, които публиката бурно аплодираше.

След връчването на сертификатите от председателя на Фондация „Кичка Савова“ Стефка Здравкова, участниците спонтанно изпяха заедно с Дарина Славова няколко от най-популярните песни на тракийската певица. На сбогуване всички си пожелаха времето да минава по-бързо, за да се съберат отново следващата година за следващия фестивал!

Ние избрахме за вас чудесното изпълнение на Никол Узунова. В началото на това изпълнение Дарина Славова с много обич и разбиране подкрепи младата изпълнителка. Насладете се!
Слънцето на захождане в изпълнение на Никол Узунова, Свиленград.


Целия аудио запис ( автор – Зоя Станкова, монтаж – Христо Дановски) от Гала концерта на Фолклорната работилница ( Пловдив – 2021) можете да изслушате тук:
Ако желаете да проследите видео записа на цялото събитие посетете долния линк.


Събитието бе отразено от Албена Безовска, етномузиколог от Българското национално радио под заглавие: Майсторски клас на Дарина Славчева – награда за даровити деца“. За слушателите на радиото е избрано изпълнението на песента „Прочул се Стоян хайдутин“ от Ралица Коларова и е предоставен целия видео запис на гала концерта.
По-долу можете да чуете, видите или изпратите на свои чуждоезични приятели съобщението съответно в немска, руска и английска версия.

About jeynan

Lexicographer, Translator, Modern Greek Teacher
Публикувано на Българска народна музика. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s