Международен фолклорен фестивал „С песните на Кичка Савова“ – десето юбилейно издание 31 юли – 1 август 2021

Сбъдване на мечтите

Сладун посреща за десети път гостите на фестивала

В последния изключително горещ ден на юли и първия не по-малко жарък ден на август в село Сладун се проведе десетият юбилеен фестивал „С песните на Кичка Савова“. Той премина под патронажа на Министерството на културата и Института по етнология и фолклористика към БАН. Основател и организатор на фестивала е Народно читалище „Изгрев-1928“, с. Сладун. Събитието има финансова подкрепа от Община Свиленград и Фондация „Кичка Савова“. Медиен партньор от тази година е Българско национално радио.

Досегашните издания на фестивала се провеждаха традиционно в дните преди Цветница и Великден. Участници, жури и публика, сплотени от ентусиазма и любовта си към песенното народно творчество, преодоляха всички трудности на горещото лято и заедно създадоха неповторимата атмосфера на юбилейното издание. След година „мълчание“ нетърпението на участници и публика беше огромно – около 900 изпълнители и 120 индивидуални изпълнения, песни, танци и обреди от различни краища на България. За първи път в него участваха и чуждестранни изпълнители. Фестивалът се превърна от национален в международен.

В състава на журито се открояват изтъкнати музиканти-професионалисти:
Председател: доц. Наталия Рашкова, етномузиколог, доктор по изкуствознание, доцент от Института за етнология и фолклористика към БАН и членове: Ваня Монева, хоров диригент, съосновател на хор „Космически гласове“, преподавател в Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, Дарина Славчева Славова, фолклорна певица, вокален педагог, музикален продуцент, етномузиколог, солист на ФА „Тракия“ – Пловдив, преподавател по фолклорно пеене в Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ , лауреат и жури в национални и международни конкурси и фестивали, Петър Георгиев, народен певец, фолклорист, Тенчо Тенчев, народен певец и Ваня Папазова, старши експерт в дирекция „Хуманитарни дейности“, Община Свиленград. Вижте ги по-долу в работна атмосфера.

На площада в село Сладун има две места, които привличат погледа на посетителя- паметникът на загиналите и паметната плоча на Кичка Савова. И двете са символ на огромната почит на съвременниците към техните предци – герои и творци.

От потомците за героите
От потомците за героите на Сладун


Празникът започна с поднасяне на цветя и едноминутно мълчание пред паметната плоча на певицата. Тържественото откриване беше обявено с традиционното „Добре дошли“, отправено към гости и участници от Надя Митева, секретар на НЧ „Изгрев-1928“ и организатор на фестивала.
По идея на Зоя Станкова, активен читалищен и обществен деец с 18-годишен опит на сцена, водеща на събитието, прозвучаха началните страници от автобиографичната книга на Кичка Савова “ Живот отдаден на песента“. Прочувственият глас на водещата се сля с изповедта на певицата и направи публиката отново съпричастна на отколешното време в Сладун.

Цветя в знак на почит

Официално фестивалът беше открит от д.н. Силва Налбантян-Хачерян, началник отдел „Регионални дейности“ в Министерството на културата. Последваха приветствия от арх. Атанас Карчев – кмет на Свиленград, Стефан Стоянов -кмет на Сладун, доц. Наталия Рашкова от Института за етнология и фолклористика към БАН – председател на журито, Стефка Здравкова – председател на Фондация „Кичка Савова“ и Иванка Костадинова – председател на НЧ „Изгрев-1928“ .

Преди началото на обявената конкурсна програма публиката се наслади на майсторските изпълнения на ученичките на Кичка Савова Магда Георгиева, Дарина Славова и Веселина Чолакова.

Изпълнение на Магда Георгиева
Веселина Чолакова

В своята автобиографична книга, в раздела за учениците, Кичка Савова пише: „Моята гордост е Дарина…“. В началото на второто си изпълнение, в един силно емоционален момент, Дарина се обърна към Кичка Савова, която гледаше от голямата снимка на сцената и остана така до края на песента. Това беше поклон пред нейната учителка.

Думата „Тракия“ е обединител на всичко, свързано с този фестивал. Интересно е да се отбележи, че през 2001 година, когато Кичка Савова получава покана от Истанбулското национално радио да изнесе концерт на инициативата „Песни на балканските народи“ тя взема със себе си и своята ученичка Дарина. Концертът минава при голям успех. Музикантът Муаммер Кетеноглу отразява ласкаво събитието в списание „Кюлтюр санат“, бр. 58 от 2001 г. Двадесет години по-късно тракийската музика отново прекрачва границите, но този път от юг на север. За пръв път тракийски музиканти от град Чорлу, съседна Турция, участват в конкурсната програма с изпълнение на песен от репертоара на Кичка Савова и спечелват симпатиите и аплодисментите на публиката.
Хатидже Мерхабалъ, Весиле Джебеджи и Ахмед Мерхабалъ заслужено получават специалната награда за чуждестранен изпълнител.

изпълнителите от съседна Турция
Ахмед Мерхабалъ, Хатидже Мерхабалъ и Весиле Джебеджи

Чуйте емоционалното приветствие от Василе Джебеджи и чудесното изпълнение на тримата турски музиканти.

С радост цитираме тук думите на члена на журито, изтъкнатия хоров диригент Ваня Монева, споделени преди дни пред Българско национално радио:

„Бях изумена и от мястото, на което се провежда този мащабен фестивал – селото е на няколко километра от границата ни с Република Турция, има стотина жители, а всичко беше организирано по най-добрия начин. Беше един красив празник на българския фолклор.“


И се заредиха изпълнения, пропити с онзи силен дух на самодейците, за който Кичка Савова така често говореше с искрено преклонение. Песни, танци, обреди. Групи, индивидуални изпълнители.

Както казва народът, дойде тук „мало и голямо“, защото възрастовият диапазон беше от 6 до 86 години. Това означава, че тракийската песен е жива и ще пребъдва. Това беше мечтата на Кичка Савова и ние сме щастливи, че тя се осъществява.

Изключително радостно е, че събитието има своето продължение в специалната награда на Фондация „Кичка Савова“, която тази година се присъжда за пръв път.
Наградата предвижда на 21 август 2021 г. в Пловдив да се проведе Фолклорна работилница „Песните на Кичка Савова“ – мастър клас.
Автор на идеята и основен водещ е Дарина Славова, преподавател по фолклорно пеене в Националната музикална академия „проф. Панчо Владигеров“ и дългогодишен солист на Ансамбъл „Тракия“, под чиито покрив ще се проведе това своеобразно обучение на три етапа – модули.
По време на първия модул ще бъдат представени накратко животът и творчеството на Кичка Савова. Ще прозвучат нейни песни, съобразени с възрастта на участниците.
Вторият модул, който ще трае почти през целия ден, включва провеждане на индивидуални уроци с всеки от наградените. Участниците трябва да научат песен от репертоара на Кичка Савова под вещото ръководство на опитния вокален педагог Дарина Славова и на професионалист корепетитор.
Венецът на тяхната работа ще бъде третият модул – гала концерт пред публика със съпровод на професионален оркестър. Концертът ще бъде записван в аудио и видео формат и записите ще бъдат предоставени на медиите.

В този уникален, първи по рода си за България, семинар-обучение ще вземат участие наградените, избрани от журито млади певци, Никол Узунова, Натали Грозева и Веселина Христова от Свиленград, Марина Нешпопова от Раднево, Ани и Александрина Проданови от с. Венец, община Карнобат, Памела Петкова от Сливен, Ралица Коларова от Нова Загора и Йехая Димитрова от с. Доситеево, община Харманли. Всеки участник ще получи сертификат.
Тази награда може съвсем справедливо да бъде наречена „сбъдната мечта“ за децата, които са удостоени с нея.  Тя е и своеобразна сбъдната мечта на Кичка Савова, която приживе не преставаше да се занимава с млади изпълнители, да ги обучава в майсторско изпълнение и да ги възпитава в духа на българските фолклорни традиции.

Пожелаваме успех на начинанието!

Носител на голямата награда „Приз на Фестивала“ , голямата награда на БНР и диплом на Института за етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН е
НЧ „Васил Левски“-1934″, с. Радовец, Община Тополовград.

Подробно за наградите вижте тук:


Лауреати на специалната награда на името на Кичка Савова

За подробности по конкурсната програма от двата дни вижте тук:


Част от многобройните групи и индивидуални изпълнители можете да видите по-долу:

Как беше отразено събитието в регионалните и национални медии можете да видите на долните линкове:

БНР
BNR – English Version
Новините от Свиленград и региона
haskovo.live
haskovo.info
Община Свиленград

About jeynan

Lexicographer, Translator, Modern Greek Teacher
Публикувано на Автентичен фолклор, Българска народна музика, Тракийски народни песни, Фолклорни фестивали и събори. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s