Навършиха се три години от смъртта на Кичка Савова

Ars longa, vita brevis                           

Животът е кратък, изкуството е вечно

         На 25 януари т.г. (2021) се навършиха 3 години от смъртта на народната певица Кичка Савова. Нейният живот беше изпълнен с дела, посветени на народното певческо изкуство. Това, което тя сътвори със своя уникален глас, остана живо, защото, както гласи крилатата фраза на Хипократ: „Животът е кратък, изкуството е вечно.“
         Нейните ученици продължават с любов и плам българската фолклорна традиция. Самодейците, почитатели на нейния талант, продължават да изпълняват любими песни от богатия й репертоар, който наброява над 600 песни.
         Учреденият през 2011 г. и утвърден вече НФФ (Национален фолклорен фестивал) „С песните на Кичка Савова“ е очаквано от любителите на българския фолклор събитие. През годината на кончината на певицата той не се проведе, но през следващата (2019) година интересът към него беше много голям. В него участваха над 2000 души от цялата страна. Поради световната пандемия през 2020 г. фестивалът беше отложен. Тази година (2021) ще се проведе десетото юбилейно издание, което поставя началото на международни участия.
         Тракийската народна певица Кичка Савова е вдъхновител на много поколения народни певци. Признанието, което тя приживе получи – многобройни награди за цялостно творчество- е само част от заслужената висока оценка на нейното дело. Истинското трайно признание на това дело е любовта на нейните почитатели, самодейци и ученици, които и тази година с нетърпение очакват фестивала, носещ нейното име.
         МФФ (Международният фолклорен фестивал) „С песните на Кичка Савова“ е своеобразна паметна колона за нейната цялостна дейност и отдаден на българския фолклор живот. На тази колона, точно както на колоната на хан Омуртаг, пише: „Човек и добре да живее, умира и друг се ражда. Нека роденият по-късно, като гледа този надпис, да си спомни за оногова, който го е направил.“
         Нека си спомним за Кичка Савова и нейното изкуство и да сведем глави с почит в нейна памет.

About jeynan

Lexicographer, Translator, Modern Greek Teacher
Публикувано на Българска народна музика. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s