Второ издание на Национален фолклорен фестивал „С песните на Кичка Савова“

Св. пророк Давид

“ … Дните на човека са като трева; като полски цвят – тъй цъфти той:
понесе се над него вятърът и няма го, и мястото му вече го не познава.“
Псалтир, Псалм 102
 

От памтивека човечеството се стреми да задържи в колективната си памет онова, което счита за ценно. Достойни за похвала са усилията на онези представители на обществото, които в съревнование с времето се стремят да оставят на поколенията някаква следа за великите умове, таланти и герои на своето родно място.

В центъра на с. Сладун има издигнат малък паметник на родените в селото загинали в Балканската, Междусъюзническата и Отечествената война. Скромен знак на признателност и преклонение.

Паметна плоча с. Сладун

 

Жителите на с. Сладун отдават заслужена почит и на известните личности, родени тук. Те се гордеят, че Сладун е родно гнездо на един от емблематичните тракийски гласове на България – на тракийската народна певица Кичка Савова. Обединяването на техните усилия да ознаменуват това с ежегодно събитие дава като резултат учредяването през 2011 г. на Националния фолклорен фестивал „С песните на Кичка Савова“.

Тази година (2012) на Светла събота и Томина неделя (21 и 22 април) ще се състои второто издание на фестивала. Да му пожелаем успех!

 

About jeynan

Lexicographer, Translator, Modern Greek Teacher
Публикувано на Българска народна музика, Тракийски народни песни, Фолклорни фестивали и събори и тагнато, . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s