Календар на събитията

Ако погледнете календара на Тракийско дружество „Одринска епопея“ (можете да гледате назад до 2009 г. вкл.), ако разгърнете страниците на в. Анонс, ако прегледате Свиленградския вестник  „Стария мост“ или отворите което и да е ежедневно издание в Стара Загора и областта, ще си съставите ясна картина за ежедневната програма на Кичка Савова. Събитията от тази програма отразяват от една страна нейната гражданска позиция към актуалните събития в страната както и ангажираността ѝ към българската национална кауза за Тракия, от друга страна представят непрестанното ѝ развитие като творец и от трета страна дейността ѝ като музикален педагог и радетел за съхраняването на традициите на българския фолклор и възпитанието и обучението на новото поколение народни певци в България.

По-долу ще видите една малка част от събитията, в които е била ангажирана Кичка Савова от 2000 г.  до наши дни.

28 август 2000 Национален фолклорен събор – Копривщица – Кичка Савова и нейните сестри Гинка и Марийка (Сестри Савови) спечелват златен медал.

1 декември 2001 Самостоятелен концерт на Кичка Савова в Истанбул. Събитието е отразено в сп. Кюлтюр Санат.

6 май 2002 Откриване на възстановената православна църква „Св. вмчк Георги Победоносец“ в Одрин.

3 юни 2004 Лауреат на Еврофолк „Нишавски хоровод“ 2004, Димитровград, Сърбия и Черна гора

2 декември 2004 Откриване на бюст паметник на Капитан Петко войвода в Рим.

Бюст-паметник на Капитан Петко войвода в Рим

Кичка Савова пред паметника на Капитан Петко войвода в Рим

24 юни 2006 Честване на Еньовден по нестинарски. Кичка Савова и нейната ученичка Магда Владимирова участват в тържеството.

28 август 2006 Първи Национален тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“. Кичка Савова е член на журито.

18 юни 2007 Национален конкурс за изпълнители на тракийска народна песен “Петкана Захариева”. Кичка Савова е член на журито.

14 септември 2008 Откриване на възстановената православна църква „Св. св. Константин и Елена“ в Одрин.

22 март 2010 Интервю с Албена Безовска от БНР.

24 април 2010 Земляческа среща на потомците на бежанци-тракийци в Сливен.

Земляческа среща на потомците на бежанците от Одринска Тракия - Сливен, 24 април 2010

Самодеен състав за тракийски народни песни с ръководител Кичка Савова поздравява участниците в срещата

13 май 2010 Представяне на автобиографичната книга на Кичка Савова в читалище „Климент Охридски“ в Стара Загора.

Читалище „Климент Охридски“ – Плакат с обява на събитието

11 декември 2010  Откриване на барелеф – паметна плоча в Казанлък на  съпругата на капитан Петко войвода Радка Кравкова.

Председателят на старозагорското тракийско дружество „Одринска епопея“ Петра Мечева открива барелефа в Казанлък

Цветя от признателните тракийци

По традиция Кичка Савова посещава в края на всяка година по Коледа домовете за деца лишени от родителска грижа „Теофана Попова“ и „Българка“ в Стара Загора и подарява книги и лакомства на питомците.

2011 – Юбилейна година – 60 години сценична дейност

Най-важното събитие за 2011 г. е учредяването на национален фестивал на името на певицата.

През месец март 2011 г. събитията, в които Кичка Савова участва като творец и общественик, са Денят на жената тракийка,  Денят на Тракия и Националният детски конкурс „Орфеево изворче“.

Участници в 11 издание на „Орфеево изворче“

Национален детски фолклорен конкурс „Орфеево изворче“ – 11 издание

През април в родното село на певицата се провежда първото издание на Националния фолклорен фестивал „С песните на Кичка Савова“. За това събитие вижте и съответния постинг в раздела „Новини“.

Като потомка на тракийци бежанци и ревностен член на старозагорското тракийско дружество „Одринска епопея“ тя ежегодно посещава Одрин и двете български светини в града. През май 2011 година нейните пътувания до Одрин са свързани с честването на 130 години от освещаването на църквата „Св. Георги Победоносец“ и откриването на Стената на гордостта в църквата „Св. св. Константин и Елена“.

На 14 май Кичка Савова е гост на предаването „Ако зажалиш…“ на Тодор Върбанов и Бони Милчева в телевизия „Скат“.

Снимка за спомен заедно с дует Краси и Гери от Пловдив и водещите на предаването „Ако зажалиш…“ Тодор Върбанов и Бони Милчева

В края на месец май Кичка Савова участва като член на жури в Националния конкурс за тракийска народна песен „Петкана Захариева“.

Журито на шестото издание на фестивала Петкана Захариева

Журито

Кичка Савова подарява на наградените своята автобиографична книга

Националният тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“ по традиция се провежда през месец август. Кичка Савова участва в неговото шесто  издание  като член на журито за индивидуални изпълнители.

Откриване на VI издание на Националния тракийски фолклорен фестивал „Богородична стъпка“

Журито за индивидуални изпълнители

През следващите месеци Кичка Савова присъства на представянето на две книги от особено значение за  Стара Загора и за потомците на тракийските бежанци. Това са книгата на председателя на старозагорското тракийско дружество „Одринска епопея“ и на Тракийския женски съюз в България Петра Мечева „Памет за Тракия“ и книгата на  Любка Бояджиева „Стара Загора благословена с духовност и красота“.

В края на тази юбилейна за тракийската народна певица година в своя последен 52 брой старозагорското издание на в. „Бизнес поща“ ѝ отдели заслужено място.

в. „Бизнес поща“, 26.12.2011 – 01.01. 2011, бр. 52, стр. 49

Символичен е фактът, че последната седмица от 2011 година завършва с първия ден от Новата 2012.

2012 – Първото събитие от тази година за певицата отново е свързано с публикация от печата, този път от първия брой на в. „Над 55“, което също символично показва продължението на едно творческо дълголетие. Юбилеят никога не е завършек на създаденото. Той е само изкачване на един междинен връх. Най-доброто винаги предстои!

в. „Над 55“, 03.01 – 08.01. 2012, стр. 40

По инициатива на председателя на Областния съюз на СВВБ (Съюза на ветераните от войните в България), Елена Ангелова, Кичка Савова изнася самостоятелен концерт-поздравление пред делегатите на областната конференция, която се провежда в деня на Стара Загора 5 октомври (2015 г.). Оттогава срещите на ветераните с певицата стават традиция. Почти всеки месец тя радва героите-ветерани със своите песни. Присъства редовно, по тяхно настояване, на честванията на рождени дни, национални празници и други мероприятия.

На 95-тия рожден ден ( 16.02.2016) на старозагореца Райко Алтабанов, който едва на 21 години командва като поручик пехотна рота от осма дивизия във втората фаза на Втората световна война, а през юни 1945 година предвожда сборната рота в марша на победата по улиците на Белград, Кичка Савова поздравява ветерана със специално подбрани песни.

Две седмици след това ветераните и певицата са отново заедно за честването на националния празник 3 март. Кичка Савова им подарява своята автобиографична книга „Живот отдаден на песента“ и компакт диск „С песните на Кичка Савова“. Срещите са незабравимо изживяване за участниците. Разказват се спомени, не липсват сълзи на радост. Следват други рождени дни, Деня на победата, който ознаменуват със съвместно изпълнение на патриотични песни.
На 22 и 23 юни 2016г., на 10-тия конгрес на СВВБ, в своето слово председателят на съюза, доц. д-р Иван Сечанов, изразява сърдечна благодарност към, както той я нарича, „голямата Вазова българка“ и, заедно с пожеланията за крепко здраве и дълголетие, изпраща по делегатите от Стара Загора да ѝ връчат значката на СВВБ за нейната патриотична дейност, всеотдайност и безкористно участие в мероприятията на съюза.

И ветераните (средната възраст на членовете на СВВБ е 87 години) и народната певица Кичка Савова доказват на дело, че когато е жив патриотичният дух, годините са само цифра в календара.

Значка на СВВБ

 

About jeynan

Lexicographer, Translator, Modern Greek Teacher
Публикувано на Автентичен фолклор, Българска народна музика, Стари градски песни, Съюз на ветераните от войните в България, Тракийски дружества в България, Тракийски народни песни, Фолклорни фестивали и събори. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s