Кичка Савова – кратка биография

Носия с пафтиКичка Савова е родена на 22 февруари 1934 г. в село Сладун, Свиленградско, Хасковска област в семейство на бежанци от Одринска Тракия. Баща й, Сава Николов Дянков, е бил майстор гъдулар, а майка й, Елена Христова Дянкова, притежава самороден певчески талант. Закърмена с музикалните традиции на своя род Кичка пее от ранна детска възраст.

На 17 години прави своите първи записи и става изпълнител на живо в Радио Стара Загора (през 2016 г. се навършват 65 години от началото на нейната дейност като радио изпълнител), а няколко години по-късно – съосновател и една от първите солистки на ансамбъл “Загоре”. Участва в сборни групи за автентичен фолклор за песни и танци към Българска концертна дирекция като изпълнителка на тракийски народни песни и гастролира в цяла България и десетки страни в чужбина.

Създава и ръководи голям брой самодейни хорови състави към Центъра за художествена самодейност в Стара Загора. Обучава даровити деца, които много успешно продължават българската фолклорна традиция. Издирва стари тракийски песни и работи върху тях текстово и мелодично. Автор е на много песни, свързани със съдбата на бежанците тракийци.

Кичка Савова е член на Дружеството на композитори, автори и музикални издатели за колективно управление на авторски права при публично изпълнение и механичен запис „Музикаутор“ както и на Съюза на българските музикални и танцови дейци.

Има издадени две малки и една дългосвиреща плоча в МИК “Балкантон”, аудиокасета в студио “Пайнер”– Димитровград и няколко компактдиска, множество участия в БНТ и други национални и местни телевизии като изпълнителка на тракийски народни и стари градски песни, както и филми, посветени на нейната творческа дейност.

Лауреат е на многобройни национални и международни конкурси, фестивали и събори. Носител е на наградата на Централния комитет на Тракийските дружества в България -златен медал “Капитан Петко войвода” и почетния знак-статуетка с лирата на Орфей от ТД „Одринска епопея“, както и високото отличие на Съюза на музикалните и танцови дейци в България за цялостна изпълнителска дейност „Златна лира“. За особения й принос към съхранението, развитието и популяризирането на тракийския фолклор в страната и чужбина е удостоена  с почетния знак на град Стара Загора,  както и на почетния знак на град Свиленград.

Орфей с лира

Репертоарът й включва около 600 песни. Най-популярните от тях са: „Бре любете се, лъжете“, „Йовке ле, узунджовке ле“, “Калинчице, девойчице”,“Любе, любе, първо любе“, „Надникна Радка“, „На морава юнаци седяха“.

Евро фолк "Цариброд-2004"

Участие във Фестивала Евро фолк 2004 г.

Като потомка на бежанци от Одринска Тракия тя се включва активно в разностранната дейност на старозагорското Тракийско дружество “Одринска епопея” и културния и обществен живот  на страната.

Пред паметника на Гарибалди в Рим

С председателя на Съюза на тракийските дружества Костадин Карамитрев и о.з. ген. Тодор Бояджиев пред паметника на Гарибалди в Рим

Автор е на автобиографичната книга „Живот отдаден на песента” (ISBN: 978-954-305-236-3), която включва голям сборник с нотирани песни от нейния певчески репертоар.

Живот отдаден на песента

Автобиографичната книга на Кичка Савова

Значителен е нейният личен дял за опазването и обогатяването на националния фолклор.

На 25 януари 2018 г., по-малко от месец преди да навърши 84 години, тя внезапно напуска този свят и оставя незавършени множество проекти: предстои телевизионно представяне  от Кичка Савова на последните й ученички Илина Златкова и Дария Танева заедно с бивши ученички, утвърдени и  популярни вече народни певици, Дарина Славчева и Айшенур Орханова. Дария Танева провежда своя последен урок с певицата няколко дни преди смъртта й.
Подготвен за печат е и нейният втори сборник с  песни „Пилянце пее, мамо ма“, който съдържа над 200 нотирани песни, които Кичка Савова приживе изпълнява.
Датата за поредния осми НФФ“С песните на Кичка Савова“ – 22 април 2018 – е определен седмица преди нейната кончина.

Вярна на своя силен и оптимистичен характер, тя пожелава да бъде изпратена в последния й път с песен от нейните ученички. Дарина Славчева и Айшенур Орханова  изпълняват с чест тази последна нейна воля.

При спускането на завесата пред земния й живот на достоен човек и прекрасен изпълнител отекват ръкопляскания.

За информация на всички нейни почитатели : Кичка Савова е погребана в София в Православен гробищен парк „Св. Архангел Михаил“ – Бояна, парк 4, парцел 2, ред 5, място 17.

Авторско право: Разрешено e свободно ползване на материали от блога при посочване на източника в съответствие с обичайната практика.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s